Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

srijeda, 18. lipanj 2008.

Ljeto na Lujzijani i Karolini 2008
Putovi poštanskih kočija riječkog područja i Gorskog kotara

Lujzijana

Poštovani!

Pozivam Vas na putujuću manifestaciju Ljeto na Lujzijani i Karolini 2008. koja će se održati od 20. do 29. lipnja 2008. godine. Pogledajte program manifestacije, pa ukoliko netko ima volje, želje i vremena...

Osobno osim kraćih nastupa u Opatiji i Rijeci, održati ću predavanje na temu povijest poštarstva riječkog područja i Gorskog kotara a u sklopu značaja cesta Lujzijane i Karoline u Delnicama 24.6. s početkom u 18 sati (vidjeti program) pa pozivam sve zainteresirane.

S poštovanjem, Sara Vukušić

Program Lujzijana i Karolina 2008

Program Lujzijana i Karolina 2008

Za sve koji nisu u mogućnosti prisustvovati pripremila sam kratak pregled događaja po danima

 

utorak, 17. lipanj 2008. Villa Angiolina u Opatiji

Slika1U utorak, 17. lipnja 2008. godine u 11h bila je zakazana konferencija za novinare u Opatiji u Villi Angiolini, a potom u 12,30 u Rijeci u prostorima Informativnog centra Grada Rijeke (Ri – info na Korzu). Povod za održavanje konferencije bio je najava programa za putujuću manifestaciju „Ljeto na Lujzijani i Karolini 2008“, Putovima poštanskih kočija, ali i predstavljanje poštanskog prigodnog bloka, prigodne omotnice i žiga prvog dana a u sklopu obilježavanja 200 godina Lujzinske ceste.

Informacije o samoj organizaciji projekta Lujzijana i Karolina iznio je gosp. Miren Androić, voditelj projekta, iz Udruge Lujzijana. Najavu i tijek same manifestacije obrazložila je i iznijela javnosti gđa Jadranka Ajvaz iz Etno udruge Težakinje i težaki z Praputnjaka. Slika2Podršku manifestaciji iskazali su i gosp. Đani Poropat, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke te gosp. Petar Škarpa, direktor TZ grada Rijeke. Manifestacija „Ljeto na Lujzijani i Karolini“ krenula je 2005., u vrijeme obilježavanja 200-te godišnjice početka gradnje Lujzinske ceste kojom se nekada odvijao sav promet između Rijeke i Karlovca. Godine 2005. taj isti povijesni moment obilježilo je i Riječko filatelističko društvo „Rijeka“ izdavanjem prigodne omotnice i prigodnog žiga.

Cilj projekta je afirmacija prvenstveno Lujzinske ceste, a potom i Karolinške kao zanimljivih povijesnih – kulturnih – turističkih atrakcija, zatim zaštita i obnova prirodne i kulturne baštine, očuvanje izvornosti ruralnog područja. Projektom se razvija lujzinsko karolinski tematski put kojim će se povezati turističke destinacije Primorja, Gorskog kotara i Pokuplja kao i stvaranje povijesno – turističkih putova koji bi povezivali hrvatske, slovenske (u projektu je uspostavljena već suradnja sa slovenskom općinom Kostel), austrijske i mađarske prostore. Ove će godine manifestacija krenuti 20. lipnja iz Opatije a svečano zatvaranje biti će 29. lipnja u Severinu na Kupi.

RiFD 117

Prigodne poštanske marke, odnosno blok, te prigodnu poštansku omotnicu i žig promovirala je gđa Nada Zubović iz HP Rijeka. Žig prvog dana mogao se dobiti na pošiljkama, slanim iz središnjeg poštanskog ureda u Zagrebu, na dan puštanja prigodnog bloga u optjecaj kao i dan nakon (17. i 18.lipnja 2008.). Blok Lujzijska cestaPrigodni žig izrađen u suradnji Udruge Lujzijana i Hrvatske pošte će bit predstavljen nekoliko puta tijekom manifestacije kao i već spomenuti prigodni blok i poštanska prigodna omotnica, pošto se nažalost nije realiziralo izdavanje prigodne omotnice od strane nekog filatelističkog društva iako je postojala inicijativa od delničkog filatelističkog društva. U subotu 21. lipnja, na dan održavanja manifestacije u Rijeci, na šalterima Poštanskog ureda 51 101 Rijeka na Korzu, poništavati će se marke na svim pošiljkama prigodnim poštanskim žigom.

Motiv na poštanskom bloku je trasa Lujzinske ceste od Karlovca do Rijeke. Prigodni blok čine tri marke, a izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC = First Day Cover; prev. omotnica prvog dana) u nakladi od 1 400 komada dok postoji još 100 prigodnih omotnica bez maraka. Svaka marka je nominalne vrijednosti 5 kuna, a čitav bok time ima nominalnu vrijednost 15 kuna. Marke su tiskane u sutisku što znači da se motiv proteže na sve tri marke u bloku. Dizajner prigodnog bloga je Danijel Popović. Veličina pojedine marke je 95 x 79 (29,82 x 48,28) mm. Papir je bijeli od 102g, gumirani. Tehnika tiska je višebojni offset. Zupčanje je češljasto (14). Marke su u opticaj krenule 17. lipnja 2008., a naklada im je 30 000.

FDC Blok Lujzijska cesta