Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

subota, 28. velječe 2009.

Izložba povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka

Novi List

U utorak, 16. prosinca 2008. u Muzeju grada Rijeke, otvorena je u 19 sati izložba povijesnih vrijednosnica, autorice, više kustosice Milice Trkulje, pod nazivom Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka.

            S otvorenja izložbe izvijestili su i tiskani mediji, kako je predstavljeno na preslici iz Novog Lista. Na otvorenju su govorili: ravnatelj Muzeja grada Rijeke mr. sc. Ervin Dubrović, viša kustosica u tom muzeju i autorica izložbe i kataloga Milica Trkulja i dr. sc. Julijan Dobrinić počasni član Hrvatskoga numizmatičkog društva i autor prve takve izložbe u Muzeju grada Rijeke.

            To je bila druga izložba vrijednosnica, koja nastavlja orijentaciju MGR prema sabiranju numizmatičke građe, i one koja je s njom u vezi.. Jednako tako, važno je što je sakupljena građa vezana s Rijekom i njezinom prebogatom poviješću.  Prva takva izložba održana je prije 12 godina točnije u rujnu 1996. godine, pod naslovom Izložba povijesnih vrijednosnica Rijeke, Sušaka, Trsata, Opatije, Maloga Lošinja, Ravne gore, Skrada, Crikvenice i Punta, a u organizaciji Numizmatičkog studija Dobrinić&Dobrinić, d.o.o. (koja više ne postoji) i Muzeja grada Rijeke. Autor izložbe i kataloga bio je dr. sc. Julijan Dobrinić.         Naslovnica kataloga iz 1996. godine:

Katalog 1996

            Tada je bilo izloženo 48 povijesnih vrijednosnica, između ostaloga veći broj onih iz Rijeke (Fiume) i Sušaka. Izložene vrijednosnice bile su iz privatnih zbirki i manjim dijelom iz fundusa Muzeja grada Rijeke.

            Od te izložbe, Muzej je nastavio s sabiranjem takve građe, tako da danas u zbirci vrijednosnica ima zavidan broj upravo riječkih i trsatskih povijesnih vrijednosnica. Neke od njih nisu do sada bile objavljene, tako da tiskani katalog koji prati izložbu predstavlja ujedno i najpotpuniji katalog takvih vrijednosnica do sada, slika dolje. Katalog 2008

            U njemu se odmah u uvodnome dijelu, daju definicije pojmova koji se rabe u katalogu, te ujedno uvodi u problematiku na izravan i pitak način. Taj je opis posebno dobar zato što je ilustriran ne samo slikama vrijednosnica. Poduzeća i druge ustanove, koje su ih izdavale, imale su svoja sjedišta u zgradama koje danas predstavljaju dio graditeljskog nasljeđa, barem dio njih, koje nisu uništili naši vanjski i unutarnji neprijatelji i tzv. saveznici. Prikazane su razglednicama iz tog vremena, koje su također iz jedne od brojnih zbirki, pa tako na izravan način motiviraju čitatelje i motritelje na veći angažman. Tako pobuđena pažnja ostaviti će u konačnici dubljega traga u svakome od nas, nego da su izložene same vrijednosnice, kao što je bio slučaj kod prve izložbe.

                 Dr. sc. Julijan Dobrinić         

(član Riječkog filatelističkog društva „Rijeka“)