Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

četvrtak, 12. ožujka 2009.

Filatelistička izložba Alpe-Adria 2009 u Münchenu

Alpe-Adria 2009

Grupacija Alpe – Jadran (Alpe –Adria) okuplja filateliste iz zemalja svog okruženja, koje povezuje Jadran i Alpe, pa tako i ove godine, kao i dosada na izložbi su se okupili filatelisti sa svojim izlošcima iz Italije, Hrvatske, Austrije, Švicarske, Mađarske, Slovenije i naravno domaćina Bavarske (Njemačka).

Izložba je bila otvorena za posjetitelje od 5. do 7. ožujka 2009 i organizirana je u izložbenom centru tzv. MOC u Muenchenu. Ukupno je učestvovalo 146 izlagača, koji su svoje izloške izložili na gotovo 700 vitrina.

U sklopu izložbe održan je sajam na komu su nastupili svi eminentne proizvođačke tvrtke s filatelističkim priborom, kao i veliki broj trgovaca (88) iz cijele Europe. Značajno mjesto na sajmu zauzela je njemačka pošta. Osim toga svakog izložbenog dana održava se aukcija poštanskih maraka, koja je izazvala veliki interes posjetitelja, koji su sudjelovali na ovoj manifestaciji.

Svake godine za vrijeme održavanja izložbe Alpe – Jadran održava se sastanak članica grupacije Alpe – Jadran, pa tako je to bilo i ove godine. Sjednici je predsjedavao novo izabrani predsjednik Ivan Librić, koji je svojim nadahnutim vođenjem sjednice unio novi perspektivni program razvoja naše grupacije i pomirbenim pristupom stvorio vrlo homogenu cjelinu članova Alpe – Jadrana. Slobodno bi se moglo reći da u odnosu na raznolikost sadržaja i aktivnosti ovu manifestaciju možemo zvati „Dani filatelista Alpe – Jadran“. Na sjednici grupacije sudjelovao je i naš stalni gost predsjednik FEPE gospodin Pereira, koji je svojom diskusijom pridonio unapređivanju filatelije i u pozdravnom djelu govora posebno akcentirao vrijednost ove filatelističke manifestacije, te se zahvalio predsjedniku Ivanu Librić na svemu što je učinio za napredak naših filatelističkih priredaba.

Ovom prilikom ne bih želio govoriti o organizaciji same izložbe, ali moram pripomenuti da se radilo o konfuznoj, nedorečenim potezima rukovodstva i jednom riječi neorganiziranoj manifestaciji sa sijaset propusta.

Ali, kako sve završi s lijepim ugođajem i premijama na Palmaresu, zaborave se i tamne točke i svi propusti. Ukupno je nastupilo 17 izlagača iz Hrvatske i 3 društva (literatura). Hrvatski izlagači su bili najbrojniji u odnosu na druge zemlje. Izložili su svoje izloške na 58 vitrina i 5 literatura.

Rezultati koje su postigli filatelisti Riječkog filatelističkog društva „Rijeka“ su 3 dijamantne medalje za jednovitrinske izloške: Mladen Vilfan – 1945 - Splitski provizoriji, Ivan Martinaš – Fiume - Talijanska Uprava za Kvarner i Mirko Merlak – Poštanska izdanja na privremeno zaposjednutom području RH, srebrno-brončana medalja u klasi literature za Borut-Borja Kopani – Prigodne omotnice i žigovi RiFD Rijeka, te brončana medalja u klasi mladeži za Miren Mulvaj-Kopani – Najbolji sportaši Hrvatske - autogrami.

Povjerenik HFS

        Borut-Borja Kopani