Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

četvrtak, 23. travanj 2009.

Svjetska filatelistička izložba CHINA 09

China 2009

Od 10. do 16. ožujka je u Kini održana Svjetska filatelistička izložba. O događanjima na njoj i postignutim rezultatima izvještava predsjednik HFS-a gosp. Ivan Librić:

Najveća ovogodišnja svjetska filatelistička izložba CHINA 2009 održana je u središnjoj Kini u gradu Luoyang, gradu peonija. O veličini izložbe, koja je održana u potpuno novoj zgradi Luoyang muzeja najbolje govori podatak da su izlošci bili prikazani na čak 3.200 izložbenih vitrina, a da je među raritetima bila izložena kolekcija britanske kraljice o prvim markama „Crni peni“ kao i rariteti Kineske pošte. Na izložbi CHINA 2009 sudjelovali su filatelisti iz čak 84 zemalja iz cijelog svijeta među kojima i hrvatski.

Prema odluci međunarodnog žirija hrvatski izlagači za svoje zbirke osvojili su 2 velike pozlaćene medalje( Željko Gubijan i Nikola Maraković iz Zagreba), 2 srebrne (Željko Stefanović iz Zagreba i Mario Lušić iz Šibenika) i 1 brončanu medalju ( Zdravko Kovačić iz Karlovca u kategoriji mladeži).

Hrvatska filatelistička literatura ocjenjena je vrlo uspješno sa 1 velikom pozlaćenom medaljom ( Martinaš Ivan iz Rijeke ), 4 pozlaćene medalje( 2 Mladen Vilfan, Berislav Sekelj i Petar Strpić iz Zagreba), 2 srebrne ( Julije Maras, Zagreb i HFS), 1 posrebrenu (FD Zaboky ) i 2 brončane medalje ( HFD Zadar i Marijan Šegedin).

Na izložbi je bila prisutna i Hrvatska pošta kako sa svojim promidžbeno-prodajnim štandom tako i sa izloškom – prezentacijom hrvatskih maraka za koji je osvojila prestižno 3. mjesto Između tridesetak poštanskih uprava iz cijelog svijeta.

Spomenimo da je na otvaranju izložbe pjevao niz pjevačkih zvijezda među kojima poznata Sarah Brighton, a da je sudjelovao i svjetski popularan kung-fu glumac Jackie Chan. Uobičajeno ova izložba je filatelistički obilježena prigodnom dopisnicom i prigodnim poštanskim žigom koji je bio u uporabi u pošti 10101 Zagreb u Jurišićevoj ulici.

 S osobitim poštovanjem !

                                                                                                                 Predsjednik

                                                                                                          Ivan Librić, dipl.oec.