Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

ponedjeljak, 6. rujan 2010.

Me─Ĺunarodna izlo┼żba FISAIC u Rijeci

FISAIC zig

FisaicU Rijeci se u Dr┼żavnom arhivu od 6. do 19. rujna 2010. godine odr┼żala 28. me─Ĺunarodna izlo┼żba FISAIC (Me─Ĺunarodno udru┼żenje kulturnih i intelektualnih udruga ┼żeljezni─Źara Europe). Izlo┼żbu organizira Plavo svijetlo, Udruga ┼żeljezni─Źara slikara Zagreb. Ova kulturna manifestacija me─Ĺunarodnog karaktera sastavni je dio proslave 150 godina ┼żeljeznice u Hrvatskoj. Sve─Źano otvaranje izlo┼żbe bilo je 11. rujna u 19 sati.

Udruga Plavo svijetlo je zajedno s F.D. Po┼ítar tiskala  tim povodom prigodnu razglednicu (slika lijevo). Na dan sve─Źanog otvaranja izlo┼żbe, u po┼íti 51101 Rijeka je kori┼íten prigodni po┼ítanski ┼żig (slika gore).

Na izlo┼żbi su sudjelovali isklju─Źivo slikari ┼żeljezni─Źari iz 8 Europskih ┼żeljezni─Źkih kompanija, Austrije, Belgije,  ─îe┼íke  Francuske, Hrvatske,  Njema─Źke, Rumunjske i ┼ávicarske s 209 radova slika i skulptura. Kako je izlo┼żba bila natjecateljskog karaktera, ┼żiri u sastavu mr. sc. Marino Baldini, likovni kriti─Źar,  Eugen Varzi─ç, prof. likovne kulture i slikar, te Nenad Petronio, slikar i kipar iz Bakra dodjelili su priznanja u 5 kategorija i nagradu za rad na temu ┼żeljeznica.