Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

ponedjeljak, 20. lipanj 2011.

Redovna Skupština RiFD Rijeka 2011.g.

U nedjelju 19. lipnja 2011. godine je odr┼żana redovna Skup┼ítina RiFD Rijeka.

IZVJEŠTAJ O RADU RIJEČKOG FILATELISTIČKOG DRUŠTVA RIJEKA za 2010. godinu

Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo ÔÇ×Rijeka osnovano je 1949. godine, ┼íto zna─Źi da aktivno djeluje punih 62 godine. Prvi po─Źetci poslijeratnog djelovanja bili su u Verdijevoj ulici, gdje su se nekolicina entuzijasta okupili i neposredno nakon toga osnovali filatelisti─Źki klub. ─îlanstvo se iz godine u godinu pove─çavalo da bi danas uz kontinuitetu naraslo na blizu100 registrirana ─Źlana, time da dru┼ítvo okuplja i ─Źlanova iz bli┼że i dalje okolici Rijeke, kao iz drugih gradova Hrvatske..

RiFD njeguje rad s mlade┼żi, pa tako ima 12 mladih ─Źlanova, od kojih dvojica nastupaju na takmi─Źenjima i osvajaju priznanja i medalje za postignute rezultate.

Naro─Źito posljednjih nekoliko godina ─Źlanovi RiFD se uklju─Źuju sa svojim izlo┼ícima na izlo┼żbama od lokalnih preko nacionalnih do svjetskih filatelisti─Źkih izlo┼żaba, gdje posti┼żu zavidne rezultate, te osvajaju medalje od bron─Źanih do zlatnih, pa ─Źak i Grand prix najvi┼ía priznanja koja s e mogu osvojiti na takvim izlo┼żbama.

Navest ─çemo dostignu─ça postignutim u  osnovnim djelatnostima dru┼ítva:

 

Izdavanje prigodnih omotnica i prigodnih ┼żigova

Jedna od osnovnih djelatnosti RiFD je zasigurno izdavanje prigodnih omotnica i prigodnih ┼żigova, koji se izdaju povodom zna─Źajnih obljetnica, uva┼żenih osoba, koje su zadu┼żili na┼í grad ili bli┼żu okolicu ili zna─Źajni doga─Ĺaja, koji se doga─Ĺa u na┼íem gradu.

Za┼íto je to va┼żno za na┼í grad ?

Prigodni ┼żig toga dana koristi se na po┼íti i sve po┼íiljke koje odlaze u svijet nose taj prigodni ┼żig kojim se vr┼íi promi─Ĺba grada i proklamira  osoba ili djela uglednika. Na taj na─Źin na┼í grad i na┼íe poznate osobe postaju prepoznatljive u Europi i svijetu .

U 62 godine djelovanja uspjeli smo izraditi 143 prigodnih omotnica, cjelina, maksimum karata isto toliko prigodnih ┼żigova. Od ukupnog broja od 1991. do danas 2010. izradili smo 66 prigodnih omotnica i isto toliko prigodnih ┼żigova.

Izdane prigodne omotnica:

Br. 141 Janko Poli─ç Kamova i novo izdanje marke 22.4.2010.

Br. 142 Ivan Mateti─ç Ronjgov novo izdanje marke 22.4.2010 zahtjev za izdavanje marke poduprlo Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo,

Br 143  400 godina kapucina u Hrvatskoj 14.10.2010.

Izdanje cjeline -dopisnice

 Prvi puta u povijesti Hrvatske izdana je dopisnica OPATIJA u 10.000 primjeraka, koja je dobro prihva─çena od strane filatelista-

 

Filatelisti─Źke izlo┼żbe

RiFD Rijeka gotovo svake godine organizira filatelisti─Źke izlo┼żbe i time pridonosi na popularizaciji filatelije i na┼íeg grada.

Posebno moramo istaknutu vrlo uspje┼ínu izlo┼żbu i to:

ÔÇ×Za┼íti─çena svjetska fauna na po┼ítanskim markama suradnji sa Prirodoslovnim muzejom iz Rijeke, koja je posebno bila posje─Źena s velikim brojem posjetitelja u trajanju od 30, dana. Ovom prilikom zahvaljujem se suradnicima iz muzeja Milvana Arko Pijevac i Borut Kru┼żi─çu  koji su u mnogome doprinijeli uspje┼ínoj realizaciji izlo┼żbe. Izlo┼żba je odr┼żana u prostorijama Dr┼żavnog arhiva 17.3.2010.

 

Kongresi

Na 2. Kongresu sudskih vje┼ítaka odr┼żanog 5. i 6. o┼żujka 2010. u Opatiji nastupio je i na┼í filatelista Ivan Martina┼í pod nazivom ÔÇ×Falsifikati pretiska na Rije─Źkim markama, ÔÇ×Filatelija u slu┼żbi kovanog novca. Zavidno predavanje odr┼żao je na┼í ─Źlan prof. Dr.sc. Julijan Dobrini─ç

 

─îlanstvo

Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo jedno je od najboljih filatelisti─Źkih dru┼ítava u Hrvatskoj, po broju ─Źlanstava cca 100  ─Źlanova s mlade┼żi, ┼íto je  ne┼íto vi┼íe od Hrvatskog filatelisti─Źkog dru┼ítva iz Zagreba starog 113 godina.

Da ponovim u radu dru┼ítva bitan je rad s mlade┼żi ima ih u─Źlanjeno 12, a stariji ─Źlanovi dru┼ítva odr┼żavaju predavanja po osnovnim ┼íkolama i na taj na─Źin vr┼íe promi─Ĺbe filatelije u na┼íem gradu.

Osim Rije─Źana ─Źlanovi dru┼ítva su i filatelisti iz Zagreba, Splita, pa ─Źak iz inozemstva.

─îlanovi RiFD Rijeka sudjeluju u radu udruga u zemlji i inozemstvu, kao i u stru─Źnim udrugama HFS, kao napr. dopredsjednik Hrvatsko filatelisti─Źkog saveza je ─Źlan iz Rijeke, zatim od nekolicine atestatora Rijeka ima tako─Ĺer svog predstavnika. Predsjednik dru┼ítva je ─Źlan  Upravnog odbora udru┼żenja Alpe – Jadran me─Ĺunarodnog filatelisti─Źke asocijacije.Ivan Martina┼í je ─Źlan Komisije FEPE za literaturu

 

Izdava─Źka djelatnost

─îlanovi RiFD sudjeluju sa svojim napisima u mjese─Źnom Glasilu HFS i revijalnom listu Filatelija koja kao ─Źasopis izlazi 4 puta godi┼ínje iako u protekloj godini nije iza┼íao niti jedan ─Źasopis filatelije, te i ovom prigodom upu─çujemo kritiku redakciji.

Ove godine 2010. izdane su dvije filatelisti─Źke publikacije:

Turizam i  filatelija: 150 godina turizma u Hrvatskoj i Filatelijom kroz Hrvatske gradove. Obje knjige je napisao Borut – Borja Kopani

 

Suradnja s udrugama i središtem pošta Rijeka

Budu─çi da je RiFD udruga otvorena prema svim segmentima dru┼ítva, tako mo┼żemo utvrditi da su u permanentnoj suradnji s gospodarskim subjektima dru┼ítveno politi─Źkim organizacijama, a posebno s Sredi┼ítem po┼íta Rijeka koja se suradnja vidi na svakom koraku.

 

Uspjesi rije─Źkih filatelista na filatelisti─Źkim izlo┼żbama u 2008. godini

  • Alpe – Jadran 2010 u Sopronu – Ivan Martina┼í osvojio je zlatnu medalju i specijalnu nagradu s izlo┼íkom pod nazivom ÔÇ×Fiume – Reggenza Italiana dell Carnaro, a Mirko Merlak srebrnu medalju s izlo┼íkomTre─ça filatelisti─Źka izlo┼żba u Zagrebu 1943.
  • Ivan Martina┼í u Londonu dobio je pozla─çenu medalju za priru─Źnik Fiuma
  • BB Kopani srebrnu medalju za priru─Źnik Filatelijom kroz Hrvatske gradove u Novskoj
  • Croatica u Zagrebu- veliko srebro dobio je Borut Borja Kopani, zatim Mirko Merlak tako─Ĺer veliko srebro i prvi put u povijesti da se pojavio izlo┼żak na izlo┼żbi pod nazivom Po┼ítanska povijest – Opatije za koju je Ivan Martina┼í dobio nagradu veliko srebro
  • U Londonu na  svjetskoj izlo┼żbi  Ivan Martina┼í za knjigu Fiuma – Rijeka 1918. – 1924. nagra─Ĺena je velikom pozla─çenom medaljom

Nagrade

Hrvatsko numizmati─Źarsko dru┼ítvo odalo je priznanje i nagradilo na┼íeg ─Źlana prof. Julijina Dobrini─ç

 

Ostala aktivnost

Ivan Martina┼í odr┼żao je u dva navrat zapa┼żeno predavanje Lions klubu Opatija pod nazivom ÔÇ× Filatelija i njen razvoj

 Web stranica je uredno servisirana i aktualizirana i vrlo ─Źesto biva hvaljena od filatelista i gra─Ĺana. Sve ─Źestitke  uredniku dipl.ing Ivanu Martina┼í.

 

        Predsjednik

       Borut – Borja Kopani, dipl. oec.