Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

nedjelja, 21. travnja 2013.

Redovita Skup┼ítina Filatelisti─Źkog-numizmati─Źkog dru┼ítva Rijeka

je odr┼żana u nedjelju 21. travnja u klupskim prostorijama s najavljenim po─Źetkom u 10:00 sati

Dnevni red:

1.  Otvaranje skup┼ítine

2.  Izbor radnih tijela

3.  Utvr─Ĺivanje kvoruma

4.  Izvje┼í─çe Izvr┼ínog odbora

5.  Financijsko izvje┼í─çe

6.  Izvje┼í─çe Nadzornog odbora

7.  Izvje┼í─çe ─îasnog suda

8.  Dono┼íenje Plana rada i Plana prihoda i rashoda za 2013. godinu

9.  Potvr─Ĺivanje novog sastava ─îasnog suda

10. Dodjela društvenih priznanja

Ad 1 Sjednicu je otvorio Predsjednik i najavio da ─çe ju voditi do izbora Radnih tijela, ┼íto je propisano odredbama Statuta. Pozdravio je sve nazo─Źne, i zamolio za konstruktivan i u─Źinkovit doprinos radu ove skup┼ítine na dobrobit filatelije i numizmatike, Dru┼ítva i svakoga od ─Źlanova tog dru┼ítva. U nastavku je pozvao nazo─Źne da se tihom minutom prisjete onih ─Źlanova na┼íeg dru┼ítva koji su u proteklom razdoblju od prethodne sjednice preminuli. Poimence to su: Darinko Muni─ç, Uglje┼ía Savi─ç, Ivica ┼áepac i Tihomir Borovac. U nastavku je stavio na razmatranje dnevni red sastavljen na Izvr┼ínom odboru, na temelju Statuta, uobi─Źajene prakse u sli─Źnim dru┼ítvima i na demokratski na─Źin, vode─çi ra─Źuna o primjedbama koje su bile dostavljene Izvr┼ínom odboru, na na─Źin kako je propisano odlukama o na─Źinu rada Izvr┼ínog odbora. Dnevni red je prihva─çam jednoglasno.

Ad 2 Na sastanku Izvr┼ínog odbora izra─Ĺen je prijedlog za ─Źlanove Dru┼ítva koji bi bili u Radnom predsjedni┼ítvu, Verifikacijskoj komisiji i za zapisni─Źara. U Radno predsjedni┼ítvo IO predla┼że Skup┼ítini osim predsjednika J. Dobrini─ça jo┼í Miroslava Radovanovi─ça i Waltera Klaricha. Nakon ┼íto su ─Źlanovi radnog predsjedni┼ítva potvr─Ĺeni jednoglasno, Predsjednik ih je zamolio da zauzmu svoja mjesta i nastave s radom. U Verifikacijsku komisiju IO predla┼że Skup┼ítini Zvonka Vuku┼íi─ça, Antu Rodina i Svetozara Tiblja┼ía. Kako predlo┼żeni Z. Vuku┼íi─ç nije do┼íao, predlo┼żen je Damir Crn─Źi─ç, te je tako formirana Verifikacijska komisija, jednoglasno potvr─Ĺena. Za zapisni─Źara IO predla┼że Skup┼ítini: Marka Dor─Źi─ça, ┼íto je tako─Ĺer jednoglasno prihva─çeno.

Ad 3 Na skup┼ítini, odredbom Statuta, mogu s pravom glasa sudjelovati samo oni ─Źlanovi Dru┼ítva koji su podmirili ─Źlanarinu za proteklu, dakle 2012. godinu. Prema evidenciji pla─çenih ─Źlanarina za 2012. godinu pravo glasa ima 65 ─Źlanova. U taj broj nisu ura─Źunati u─Źenici i naravno oni koji su u me─Ĺuvremenu preminuli. Prema to─Źki 14 Statuta, Skup┼ítina donosi pravovaljane odluke kada je nazo─Źna natpolovi─Źna ve─çina ─Źlanova. U na┼íem slu─Źaju to bi bila 33 nazo─Źna ─Źlana s pravom glasa. Prema istoj to─Źki Statuta, ako taj uvjet nije ispunjen, tada se mo┼że po─Źeti s radom ako je nazo─Źna jedna tre─çina ─Źlanova s pravom glasa, a s radom se tada mo┼że zapo─Źeti istom nakon pola sata od zakazanog po─Źetka rada. U na┼íem slu─Źaju to je 22 ─Źlana s pravom glasa. Nakon brojenja glasova i potvrde da je ispunjen drugi uvjet te da je proteklo potrebno vrijeme, Radno predsjedni┼ítvo je utvrdilo da  je postignut potrebni kvorum, te da ─çe sukladno Statutu zaklju─Źci koji budu bili doneseni, biti pravovaljani.

Ad 4 Predsjednik je u ime IO-a pro─Źitao Izvje┼í─çe izvr┼ínog odbora. Odbor je radio na sjednicama i odr┼żano je 9 regularnih sjednica s ukupno 56 to─Źaka dnevnog reda. Raspravljano je o svim pitanjima iz djelokruga Odbora prema Statutu. Donesene su odluke o na─Źinu i rokovima pla─çanja ─Źlanarine, narud┼żbama i podizanju maraka, kori┼ítenju klupskih kataloga, vo─Ĺenju evidencije prigodnih omotnica, prijemu novih ─Źlanova, zamjenjivosti ─Źlanova klupskih tijela, izradi prigodnih omotnica, promjeni dokumenata Dru┼ítva, na─Źinu a┼żuriranja i nabavke kataloga, stanju blagajne, internetskoj stranici, suorganizatorstvu u organiziranju Numizmati─Źkog kongresa, sudjelovanju na filatelisti─Źkim izlo┼żbama, stanju fonda knjiga, znaku i memorandumu, na─Źinu prijema novih ─Źlanova, prodaji dijela klupske zbirke, prodaji vi┼íkova omotnica prvog dana FDC-a, prijedlogu o izdavanju biltena u elektroni─Źkom obliku, prodaji vi┼íkova nepodignutih maraka, ure─Ĺenju klupske zbirke maraka RH, prodaji nehrvatskih araka RH, promjeni knjigovo─Ĺe te o dokumentima za pripremu godi┼ínje skup┼ítine. Na svakoj sjednici je vo─Ĺen zapisnik, koji je nakon tiskanja objavljen na Oglasnoj plo─Źi, kao informacija svim ─Źlanovima Dru┼ítva kao njihovo ─Źlansko pravo, a ─Źlanovima Nadzornog odbora da mogu obaviti svoju statutarnu du┼żnost. Odbor je raspravljao o svim pitanjima koja su bila inicirana od strane ─Źlanova odbora, kao i o onim pitanjima koja su dostavljena pisanim putem. Od specifi─Źnih aktivnosti navedeno je kako slijedi. Izdana je omotnica broj 145, u suradnji s Hrvatskom ─Źitaonicom Trsat, u povodu 135. obljetnice te ustanove. U izradi su aktivno sudjelovali Eugen Vu─Źeti─ç, Sergio Kri┼ítafor i Walter Klarich. FND-o je kao suorganizator INCC2013 podnijelo zahtjev za financijsku pomo─ç za odr┼żavanje tog kongresa Gradu Opatiji, te je nedavno ta pomo─ç i realizirana. Taj svjetski kongres odr┼żava se pod pokroviteljstvom HAZU. Predsjednik Organizacijskog odbora je J. Dobrini─ç, a aktivno sudjeluju u radu znanstvenog dijela jo┼í S. Pa┼íkvan.

Skupstina_2013_3

U zalihi klupskih omotnica se od ukupno do sada izdanih 145, nalazi 54 izdanja omotnica i cjelina i broji ukupno 1953 primjerka. Zaliha je sre─Ĺena po redoslijedu izdavanja, tj. po brojevima u prikladne kutije i nalazi se u zidnom ormari─çu u dru┼ítvenim prostorijama. Zbirka maraka RH u postoje─çim albumima je radi neujedna─Źenosti pohrane i sustava sakupljanja, zamijenjena zbirkom maraka RH u listovima pogodnim za pregled i izlaganje na izlo┼żbama ili drugim javnim nastupima. Marke su pohranjene s privjescima, a od araka su zadr┼żani tzv. Hrvatski arci. Zbirka je predstavljena po prvi puta ─Źlanovima FND-a na Bo┼żi─çnom domijenku. Dio nepodignutih omotnica i maraka te ┼íalterskih araka RH (osim Hrvatskih araka) prodan je uz popust ─Źlanovima FND-a. Do sada su ─Źlanstvu pristupile tri osobe, tako da je broj ─Źlanova trenutno 68 i 5 u─Źenika. Mirko Merlak, Eduard Tkal─Źi─ç i Ivan Martina┼í sudjelovali su na po ─Źetiri izlo┼żbe i Mario Huzani─ç na dvije. Nakon otvaranja rasprave za rije─Ź se javio Marijan Turina komentiraju─çi dosada┼ínji rad Dru┼ítva uop─çe, te posebno posljednjih godinu dana. Iznjeo je niz pohvala glede promjena koje su nastupile, ali je iznjeo i kritike. Posebno je istaknuo slu─Źaj otu─Ĺenja kljupskih kataloga, ┼íto nije na ─Źast ─Źlanovima jer na svakog od njih baca sumnju i ljagu. Tako─Ĺer se osvrnuo na odluku o prodaju dijela klupske zbirke, koja je odluka donesena tijekom 2012. Godine. Smatra da nije trebalo donjeti odluku o prodaju zbirke maraka Jugoslavija i VUJA, jer da je to naslje─Ĺe koje su sakupili u prethodnom razdoblju svi ─Źlanovi Dru┼ítva. Kako su u me─Ĺuvremenu, u travnu 2013. godine na internoj dra┼żbi te zbirke i prodane, tra┼żi da Skup┼ítina odlu─Źi o njegovom prijedlogu, da se kad prilike dopuste, klaupska zbirka nadopuni kupnjom zbirki Jugoslavija i VUJA. U nastavku nije bilo drugih primjedbi. Predsjednik je utvrdio da Skup┼ítina ne ─çe raspravljati o tom prijedlogu niti donositi odluke po tom pitanju, jer je dnevni red utvr─Ĺen, a svako reme─çenje dnevnog reda nakon ┼íto ga se utvrdi dovodi do nereda. Tako─Ĺer je rekao da je gospodin Turina imao prilike reagirati pisanom primjedbom IO-u jo┼í pro┼íle godine, ┼íto mu je uostalom i osobno tada rekao, ali kako gospodin Turina, nije IO-u dostavio nikakav pisani prijedlog niti primjedbu. Kako daljne rasprave nije bilo, Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça. Cjelovito izvje┼í─çe je u privitku ovoga zapisnika.

Ad 5 Financijsko izvje┼í─çe napravila je knjigovotkinja Vjera Gu┼í─Źi─ç, koja je vodila knjigovodstvo do 31. Prosinca 2012. Dru┼ítvo je poslovalo s dobitkom. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça. Izvje┼í─çe je u privitku ovog zapisnika.

Ad 6 Izvje┼í─çe Nadzornog odbora je bilo pozitivno, tj. potvr─Ĺeni su navodi iz financijskog izvje┼í─ça te je kao takvo u privitku ovog zapisnika. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça.

Ad 7 ─îasni sud nije bio zaprimio niti jedan prijedlog za djelovanje, ┼íto je na ─Źast svim ─Źlanovima FND-a. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça. Izvje┼í─çe ─îasnog suda je u privitku ovog zapisnika.

Ad 8 Plan rada u 2013. godini govori o ostvarivanju ciljeva navedenih u Statutu, te realiziranju zadataka oformljenih na sjednicama Izvr┼ínog odbora. FND-o je suorganizator 7. me─Ĺunarodnoga numizmati─Źkog kongresa u Hrvatskoj, INCC2013, te u tom smislu snosi dio poslova zajedno s Hrvatskim numizmati─Źkim dru┼ítvom, Papinskim zavodom za srednjovjekovne studije iz Toronta i Sveu─Źili┼ítem u Rijeci. Kongresu je dodijeljena donacija Grada Opatija i upla─çena na ra─Źun na┼íeg dru┼ítva kao namjenska sredstva. Ta se sredstva mogu koristiti samo za tro┼íkove organiziranja i realiziranja kongresa. FND-o ─çe kao suorganizator izraditi prigodnu omotnicu i ┼żig prvog dana. U radu kongresa anga┼żirani su J. Dobrini─ç kao idejni za─Źetnik i realizator svih do sada odr┼żanih kongresa i kao predsjednik Organizacijskog odbora, te S. Pa┼íkvan kao aktivni sudionik s izlaganjem. Na izlo┼żbama planiraju sudjelovanje Mirko Merlak, Mario Hu┼żani─ç i Eduard Tkal─Źi─ç.

Skupstina_2013_2

Biti ─çe realizirane dvije omotnice. Jedna za 7. me─Ĺunarodni numizmati─Źki kongres u Hrvatskoj (INCC2013), a druga povodom odr┼żavanja 5 savjetovanja o morskoj tehnologiji na Tehni─Źkom fakultetu u Rijeci. Detalji su definirani odlukama Izvr┼ínog odbora. Omotnice koje su inicirane od strane Slobodne dr┼żave Rijeka, ne─çe se realizirati jer su prijedlozi povu─Źeni, odnosno nisu nikada formalno artikulirani. Planinarsko dru┼ítvo ÔÇ×Kamenjak planira izdati omotnicu u suradnji s na┼íim dru┼ítvom, a dogovori su u tijeku. Nastojati ─çe se intenzivirati rad s mladima, koji je brojem i dolascima u klub zanemariv. Nastojati ─çe se izdavati bilten, na na─Źin kako je dogovoreno, ako ─Źlanovi budu davali priloge. Za sada funkcionira suradnja u ─Źasopisu Filatelija u kojem na┼íi ─Źlanovi objavljuju stru─Źne ─Źlanke. Plan prihoda i rashoda za 2013. Godinu uklju─Źuje projekciju aktivnosti na temelju zaklju─Źaka IO-a, te predvi─Ĺa vi┼íak nad rashodima u iznosu od  11.411, 51 kn. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça. Plan rada te Plan prihoda i rashoda je u privitku ovog zapisnika.

Ad 9 Na protekloj Izbornoj skup┼ítini je gre┼íkom, koja je na─Źinjena ad-hoc predlaganjima, jedna osoba imenovana u dva tijela FND-a. Nakon ┼íto je to naknadno utvr─Ĺeno, dogovoreno je na IO-u da se u ─îasni sud umjesto Dragana Dornika kooptira Sa┼ía Pa┼íkvan s time da se ta promjena utvrdi na prvoj slijede─çoj, dakle ovoj, Skup┼ítini. Kako ─îasni sud, na ─Źast na┼íim ─Źlanovima, nije imao potrebe zasjedati, ┼íto neka tako i ostane, nije na─Źinjena nikakva ┼íteta. Prijedlog je jednoglasno prihva─çen.

Ad 10 Dodjela dru┼ítvenih priznanja u djelokrugu je IO-a, koji predla┼że, a Skup┼ítina potvr─Ĺuje te prijedloge. Za 2012. godinu dodijeliti ─çe se Pohvale i Spomenice. Za aktivan doprinos radu FND-a doprinos su dali svi ─Źlanovi koji su na bilo koji na─Źin nesebi─Źno, dakle bez naknade radili na dobrobit Dru┼ítva. Kod nekih aktivnosti potreban je dodatni anga┼żman, kako vremenski tako i intelektualni. Posebno prilikom izdavanja prigodne omotnice br. 145, svoj su osobni nesebi─Źni doprinos dali: Eugen Vu─Źeti─ç, Sergio Kri┼ítafor i Walter Klarich te im se dodjeljuju Pohvale.

Dugogodi┼ínje ─Źlanstvo u Dru┼ítvu, vjernost, aktivnost i redovitost te zapa┼żen interes za Dru┼ítvo u razdoblju ve─çem od 40 godina nisu ostavili ravnodu┼ínima nikoga u Dru┼ítvu. Stoga im ova Skup┼ítina mo┼że zahvaliti na najmanji simboli─Źki na─Źin dodjelom spomenice. A spomenicu dobivaju, abecednim redom: Mate Mil─Źeti─ç (─Źlan od 1954.), Josip Roje (─Źlan od 1958.), ÔÇá Darinko Muni─ç (─Źlan od 1966.), H├Ąber Andrej (─Źlan od 1972.), Ivan Mari─Źi─ç (─Źlan od 1972.),    Eugen Vu─Źeti─ç (─Źlan od 1972.), Hildegarde Paulin (─Źlan od 1973.) i Marijan Turina (─Źlan od 1973.).Skup┼ítina je pljeskom popratila dodjelu priznanja.

Nakon zatvaranja Skup┼ítine uprili─Źen je skromni domjenak, te je dru┼żenje nastavljeno u ugodnoj atmosferi jo┼í neko vrijeme.