Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

nedjelja, 26. sije─Źnja 2014.

Redovna godi┼ínja skup┼ítina FND Rijeka, sije─Źanj 2014.

 Zapisnik sa sjednice

REDOVITE GODIŠNJE SKUPŠTINE

odr┼żane u nedjelju 26. sije─Źnja 2014. godine u klupskim prostorijama

s najavljenim po─Źetkom u 10:00 sati

 

   • Dnevni red:
   •   1.  Otvaranje skup┼ítine
   •   2.  Izbor radnih tijela
   •   3.  Utvr─Ĺivanje kvoruma
   •   4.  Izvje┼í─çe Izvr┼ínog odbora
   •   5.  Financijsko izvje┼í─çe
   •   6.  Izvje┼í─çe Nadzornog odbora
   •   7.  Izvje┼í─çe ─îasnog suda
   •   8.  Dono┼íenje Plana rada i Plana prihoda i rashoda za 2014. godinu
   •   9.  Potvr─Ĺivanje novog rizni─Źara
   • 10.  Potvr─Ĺivanje novog sastava Izvr┼ínog odbora
  •            11. Potvr─Ĺivanje novog sastava Nadzornog odbora

Ad 1 Sjednicu je otvorio Predsjednik i najavio da ─çe ju voditi do izbora Radnih tijela, ┼íto je propisano odredbama Statuta. Pozdravio je sve nazo─Źne, i zamolio za konstruktivan i u─Źinkovit doprinos radu ove skup┼ítine na dobrobit filatelije i numizmatike, Dru┼ítva i svakoga od ─Źlanova tog dru┼ítva. U nastavku je pozvao nazo─Źne da se tihom minutom prisjete onih ─Źlanova na┼íeg dru┼ítva koji su u proteklom razdoblju od prethodne sjednice preminuli. U nastavku je stavio na razmatranje dnevni red sastavljen na Izvr┼ínom odboru, na temelju Statuta, uobi─Źajene prakse u sli─Źnim dru┼ítvima i na demokratski na─Źin, vode─çi ra─Źuna o primjedbama koje su bile dostavljene Izvr┼ínom odboru, na na─Źin kako je propisano odlukama o na─Źinu rada Izvr┼ínog odbora. Dnevni red je prihva─çam jednoglasno. Pri tome je zamolio da se dnevni red dopuni to─Źkom 11, koja je potrebna u svezi s mo┼żebitnim zaklju─Źcima iz to─Źaka 9 i 10. Tako dopunjeni dnevni red je jednoglasno prihva─çen.

Ad 2 Na sastanku Izvr┼ínog odbora izra─Ĺen je prijedlog za ─Źlanove Dru┼ítva koji bi bili u Radnom predsjedni┼ítvu, Verifikacijskoj komisiji i za zapisni─Źara. U Radno predsjedni┼ítvo IO predla┼że Skup┼ítini osim predsjednika J. Dobrini─ça jo┼í Miroslava Radovanovi─ça i Waltera Klaricha. Nakon ┼íto su ─Źlanovi radnog predsjedni┼ítva potvr─Ĺeni jednoglasno, Predsjednik ih je zamolio da zauzmu svoja mjesta i nastave s radom. U Verifikacijsku komisiju IO predla┼że Skup┼ítini Vadimira Filipovi─ça, Antu Rodina i Svetozara Tiblja┼ía. Tako formirana Verifikacijska komisija ,je jednoglasno potvr─Ĺena. Za zapisni─Źara IO predla┼że Skup┼ítini: Marka Dor─Źi─ça, ┼íto je tako─Ĺer jednoglasno prihva─çeno.

Ad 3 Na skup┼ítini, odredbom Statuta, mogu s pravom glasa sudjelovati samo oni ─Źlanovi Dru┼ítva koji su podmirili ─Źlanarinu za proteklu, dakle 2013. godinu. Prema evidenciji pla─çenih ─Źlanarina za 2013. godinu pravo glasa ima 54 ─Źlana. U taj broj nisu ura─Źunati u─Źenici i naravno oni koji su u me─Ĺuvremenu preminuli. Prema to─Źki 14 Statuta, Skup┼ítina donosi pravovaljane odluke kada je nazo─Źna natpolovi─Źna ve─çina ─Źlanova. U na┼íem slu─Źaju to bi bilo 27 nazo─Źnih ─Źlanova s pravom glasa. Nakon brojenja glasova Radno predsjedni┼ítvo je utvrdilo da  je postignut potrebni kvorum, te da ─çe sukladno Statutu zaklju─Źci koji budu bili doneseni, biti pravovaljani.

Ad 4 Predsjednik je u ime IO-a pro─Źitao Izvje┼í─çe izvr┼ínog odbora. Odbor je radio na sjednicama i odr┼żano je 5 regularnih sjednica. Raspravljano je o svim pitanjima iz djelokruga Odbora prema Statutu. Donesene su odluke o narud┼żbama i podizanju maraka, zamjenjivosti ─Źlanova klupskih tijela, izradi prigodnih omotnica, stanju blagajne, internetskoj stranici, imovini dru┼ítva i o dokumentima za pripremu godi┼ínje skup┼ítine u 2013. godini.

Na svakoj sjednici je vo─Ĺen zapisnik, koji je nakon tiskanja objavljen na Oglasnoj plo─Źi, kao informacija svim ─Źlanovima Dru┼ítva kao njihovo ─Źlansko pravo, a ─Źlanovima Nadzornog odbora da mogu obaviti svoju statutarnu du┼żnost. Odbor je raspravljao o svim pitanjima koja su bila inicirana od strane ─Źlanova odbora, kao i o onim pitanjima koja su dostavljena pisanim putem.

Glede izdavanje klupskih omotnica, izdane su omotnice od broja 146 -152. U izradi su aktivno sudjelovali J. Dobrinić, B. B. Kopani, I. Martinaš.

FND-o je kao suorganizator Numizmati─Źkog kongresa INCC2013 uz financijsku pomo─ç Grada Opatije. Taj svjetski kongres odr┼żava se pod pokroviteljstvom HAZU. Predsjednik Organizacijskog odbora bio je J. Dobrini─ç. Kongres je uspje┼íno odr┼żn, popra─çen je izdanjem po┼ítanske omotnice i ┼żiga prvog dana, te medaljom koju je donirao Hrvatski nov─Źarski Zavod.

U zalihi se od ukupno do sada izdanih 152, nalazi 61 izdanje omotnica i cjelina i broji ukupno 2038 primjerka. Zaliha je sre─Ĺena po redoslijedu izdavanja, tj. po brojevima u prikladne kutije i nalazi se u zidnom ormari─çu u dru┼ítvenim prostorijama.

Zbirka maraka RH zamijenjena zbirkom maraka RH u listovima pogodnim za pregled i izlaganje na izlo┼żbama ili drugim javnim nastupima pro┼íle godine, nadopunjena je markama izdanim tijekom 2013. godine.

Do sada su ─Źlanstvu pristupile dvije osobe, tako da je broj ─Źlanova trenutno 54 punopravna ─Źlana i 2 u─Źenika.

Sudjelovanje na izlo┼żbama se odvijalo prema planu. Mirko Merlak: Me─Ĺunarodna filatelisti─Źka izlo┼żba ÔÇ×Hrvatska u EU – susret prijatelja, Zagreb 26.-30. lipnja 2013.; Mario Huzani─ç: Me─Ĺunarodna filatelisti─Źka izlo┼żba ÔÇ×Hrvatska u EU – susret prijatelja, Zagreb 26.-30. lipnja 2013. Izlo┼żak: Die ersten Briefmarken Kroatiens,; Eduard Tkal─Źi─ç: Australija 2913 FIP. (1. Izlo┼żak: Lokalna izdanja NDH; 2. Izlo┼żak: Gre┼íke na markama provizornih izdanja NDH), Braziliana 2013. (1. Izlo┼żak: Lokalna izdanja NDH; 2. Izlo┼żak: Gre┼íke na markama provizornih izdanja NDH). 

Kako rasprave nije bilo, Skupština se izjasnila za prihvaćanje izvješća. Cjelovito izvješće je u privitku ovoga zapisnika.

Ad 5 Financijsko izvje┼í─çe napravio je knjigovo─Ĺa, koji je vodio knjigovodstvo tijekom 2013. Godine, gospodin Ivica Schubert. Dru┼ítvo je poslovalo s dobitkom. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça.Izvje┼í─çe je u privitku ovog zapisnika. Glasovanje o izvje┼í─çu je uslijedilo nakon to─Źke 6, zajedno za oba izvije┼í─ça

Ad 6 Izvje┼í─çe Nadzornog odbora je bilo pozitivno, tj. potvr─Ĺeni su navodi iz financijskog izvje┼í─ça te je kao takvo u privitku ovog zapisnika. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça.

Ad 7 ─îasni sud nije bio zaprimio niti jedan prijedlog za djelovanje, ┼íto je na ─Źast svim ─Źlanovima FND-a. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje izvje┼í─ça. Izvje┼í─çe ─îasnog suda je u privitku ovog zapisnika.

Ad 8 Udruga ─çe raditi na ostvarivanju ciljeva navedenih u Statutu, te realizirati zadatke oformljene na sjednicama Izvr┼ínog odbora. FND-o je bio suorganizator 7. me─Ĺunarodnoga numizmati─Źkog kongresa u Hrvatskoj, INCC2013, te u tom smislu snosi dio poslova zajedno s Hrvatskim numizmati─Źkim dru┼ítvom, Papinskim zavodom za srednjovjekovne studije iz Toronta i Sveu─Źili┼ítem u Rijeci. Tisak Zbornika radova, planiran je za 2014. Godinu i ve─ç je po─Źetkom sije─Źnja idovr┼íen, tako da su sredstva iz donacije Grada Opatije, namjenski utro┼íena u cjelosti.

Kao i do sada ─Źlanovi ─çe prema mogu─çnostima sudjelovati na izlo┼żbama, kad se za to steknu uvjeti i dobiju potrebne informacije.

Planira se i nadalje izdavanje prigodnih omotnica kao i dosada, ali u pravilu samo za naru─Źitelje izvan dru┼ítva. Zbog tro┼íkova izrade, a male prodaje, samostalna izdanja ─çe biti izra─Ĺena kao dotisak na dopisnicama HP-e.

Nastojati ─çe se intenzivirati rad s mladima, koji je brojem i dolascima u klub zasad zanemariv.

Tako─Ĺer, nastojati ─çe se izdavati bilten, na na─Źin kako je dogovoreno, ako ─Źlanovi budu davali priloge. Za sada funkcionira suradnja u ─Źasopisu Filatelija u kojem na┼íi ─Źlanovi objavljuju stru─Źne ─Źlanke.

Razmotriti ─çe se daljnje ─Źlanstvo u Filatelisti─Źkom savezu Hrvatske, obzirom na davanja iz ─Źlanarine koja optere─çuju blagajnu Dru┼ítva.

U diskusiji se gospodin Marijan Turina osvrnuo na dobre i lo┼íe strane Plana rada. Obrazlo┼żio je potrebu ─Źlanstva u Filatelisti─Źkom savezu i razlozima koji govore u prilog takvome ─Źlanstvu. Uz to isti─Źe potrebu nabave novih kataloga, s tim da se provede anketa o interesu ─Źlanova za pojedina izdanja, pogotovo ona, koja du┼że vrijeme nisu nabavljana, u okviru financijskih mogu─çnosti.

Tako─Ĺer smatra da u plan rada svakako mora biti uvr┼íteno i organiziranje klupskih izlo┼żbi, kojima bi se promicala filatelija i njezine vrijednosti me─Ĺu mladima, posebno u ┼íkolama.

Razmotrila se i mogu─çnost sudjelovanja na natje─Źajima za financiranje dru┼ítvenih aktivnosti u Gradu Rijeci i Primorsko goranskoj ┼żupaniji. Izra┼żena je bojazan, da bi moglo do─çi do promjene u na─Źinu kori┼ítenja prostora za na┼íu djelatnost, ako bi se dobila sredstva za djelatnost. Na IO-u ─çe se razmotriti sve varijante glede te problematike.

Potom, kako nije bilo drugih priloga diskusiji o planu rada pre┼ílo se na Plan prihoda i rashoda za 2013. Godinu. On uklju─Źuje projekciju aktivnosti na temelju zaklju─Źaka IO-a, te predvi─Ĺa vi┼íak nad rashodima u iznosu od  11.411, 51 kn. Skup┼ítina se izjasnila za prihva─çanje oba dijela izvje┼í─ça. Plan rada te Plan prihoda i rashoda su u privitku ovog zapisnika.

Ad 9 Za rizni─Źara se namjesto gospodina Boruta Borje Kopanija predla┼że gospodin Marko Dor─Źi─ç, koji bi se prihvatio te du┼żnosti. U prvo vrijeme bi radio zajedno s prethodnim rizni─Źarom, koji bi ga uveo u posao.

Ad 10 Obzirom na odluku iz to─Źke 9 dana┼ínje sjednice, treba potvrditi novi sastav Izvr┼ínog odbora, u kojega ulazi novi rizni─Źar, gospodin Marko Dor─Źi─ç. Kako je prema odredbama Statuta broj ─Źlanova u IO-u 7, gospodim Borut Borja Kopani je zamolio da vi┼íe ne bude ─Źlan tog odbora, a istovremeno se zahvalio i na du┼żnosti dopredsjednika, ┼íto je ve─ç bio pismeno zamolio istovremeno s molboba da ne bude rizni─Źar. Slijedom toga FND-o sad ima samo jednoga dopredsjednika, Ivana Martina┼ía.

Nazo─Źni su glasovanjem potvrdili ovakav sastav.

Ad 11 Obzirom na odluku iz to─Źkaka  9 i 10 dana┼ínje sjednice, trebalo je  utvrditi novi sastav Nadzornog odbora, u kojega namjesto gospodina Marka Dor─Źi─ça, koji je postao rizni─Źarem,  ulazi novi ─Źlan, gospodin Dragutin Ra─Ĺenovi─ç.

Nazo─Źni su glasovanjem potvrdili ovakav sastav.

Nakon zatvaranja Skup┼ítine uprili─Źen je skromni domjenak, te je dru┼żenje nastavljeno u ugodnoj atmosferi jo┼í neko vrijeme.

 

Zapisni─Źar:                                     Predsjednik FND-a:

Marko Dor─Źi─ç                                 Red. prof. dr. sc. Julijan Dobrini─ç