Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

ponedjeljak, 10. prosinac 2007.

Koliko vrijedi strojni pretisak FIUME na mađarske poštanske marke od 10 filira iz niza žeteoci?

10fil_S210fill_S2

Prisjećam se članka objavljenog prije nekog vremena u Filateliji o tome kako se najveći broj skupih i kontraverznih izdanja u hrvatskoj filateliji vezuje uz „desetice“. Najbolji primjer je mađarska marka od 10 filira (bijele brojke) s pretiskom SHS Hrvatska. I doista, sličan primjer nalazimo i u riječkoj filateliji. Ako je vjerovati katalozima, mađarska marka od 10 filira iz niza „žeteoci“ sa strojnim pretiskom Fiume je vrlo rijetka. Odnosi se to na obojene (crvena) i bijele brojke. No, da li je tome doista tako ?

            Krenimo od kataloga. Najboljim katalogom riječkih maraka smatram talijanski katalog Sasssone. U izdanju iz 2006. godine je marka od 10 filira s obojenim brojkama u crvenoj boji (rosso) vrednovana s 24.000,- € za čistu i 9.000,- € za žigosanu, a marka jake crvene boje (carminio) s 7.000 € za žigosanu dok cijene za nežigosanu nema. Marka od 10 filira s bijelim brojkama nema izražene vrijednosti. Puno zanimljiviji je popratni tekst u katalogu o ovim markama. Za crvene marke stoji da postoje samo s obrnutim pretiskom a registrirana su samo 3 komada čistih maraka. Naklada ovih maraka je 50 komada. Za marku jake crvene boje je zabilježeno da postoji 5 čistih komada i nekoliko žigosanih. Od marke s bijelim brojkama su zabilježena 3 komada čistih i 2 komada žigosanih marka. Drugi katalozi mi nisu mjerodavni jer mislim da su samo prenosili i koristili talijanske izvore još od dvadestih godina prošlog stoljeća. Ipak možemo navesti da Michel za marku s obojenim brojkama ima vrijednost 11.000,- € za čistu i 4.500,- € za žigosanu a marku s bijelim brojkama i ne spominje. Scott katalog nema cijenu za ove marke ali prenosi priču o vrlo maloj nakladi i markama samo s obrnutim pretiskom.

            Ovi podaci o vrlo maloj, gotovo zanemarivoj nakladi nikako ne odgovaraju istini. Dokaz toj tvrdnji nalazim u stručnoj literaturi i uvidom u stvarno stanje na tržištu. Prema dr. Bromu naklada marke od 10 filira sa strojnim pretiskom je 1000 komada, iako ne navodi koliko se od toga broja odnosi na marku s obojanim a koliko s bijelim brojkama. Vrlo zanimljiv podatak nalazimo u knjizi gosp. Carla Ciullija iz 2007. godine koji citira izvještaje Leopolda Kronika o Fiume markama. U tim izveštajima je navedena naklada marke od 10 filira sa strojnim pretiskom od 500 komada. Navodi se da je to naklada marke s obojanim brojkama žarko crvene boje. Na zahtjev Umberta Riccottija, pretsjednika Riječkog filatelističkog društva (Circolo Filatelico Fiumano) pretiskano je dodatnih 50 komada obrnutim pretiskom. Prema današnjem stanju na tržištu i u kolekcijama koje sam imao na uvid u potpunosti mogu potvrditi navode gosp. Kronika iako niti on ne spominje nakladu marke s bijelim brojkama. Prema mome mišljenju, maraka s bijelim brojkama je nešto manje ali nisu tako rijetke kao što to navodi Sassone. Mogu potvrditi da su marke s obrnutim pretiskom rijetke i vjerojatno potječu od onih 50 komada koje je naručio U. Riccoti. Te su marke inače iz druge naklade mađarskih maraka pa je boja marke svijetlija crvena. Sassone je s vremenom iz naziva boje izostavio „chiaro“ a ostavio samo „rosso“. Marke jake crvene boje od 10 filira nisu toliko rijetke. Moglo bi se reći da su prilično česte. Češće ih nalazimo nego npr. marku od 10 kruna sa strojnim pretiskom iz niza „parlament“ a puno, puno rijeđe od prve riječke marke s probnim pretiskom FIUME kojoj je naklada 300 komada. Osobno sam marke od 10 filira sa strojnim pretiskom (obojene i bijele brojke) našao u svakoj boljoj Fiume kolekciji maraka. Ukupno sam vidio preko 40-tak različitih komada ovih maraka. U gotovo svakom talijanskom aukcijskom katalogu koji nudi i Fiume marke se nalazi barem po jedna ova marka, uz naravno "paprenu" cijenu i opis iz Sassone kataloga.

            Cilj ovoga članka je da upozorim sakupljače na pretjerane cijene u katalozima iako sam i sam u Priručniku HFS-a broj 16: Poštanske marke Rijeke, Fiume 1918.-1924. prenio podatak o visokoj cijeni. Najveći dio atesta za ove marke do sada je napravio talijanski atestator Raybaudi pa se može reći da se nekim atestatorima vrlo isplatio pogrešni podatak o vrijednosti. Da stvar bude zanimljivija, osobno sam kontaktirao spomenutog atestatora i dobio odgovor da s njegovim atestima postoji „samo pet/šest“ ovih maraka. Dao sam si truda, prelistao talijanske aukcijske kataloge iz ove godine i pregledao ateste koji se nalaze u privatnim, meni dostupnim zbirkama. Ustanovio sam točno 9 različitih atesta za desetice s strojnim pretiskom. Mislim da je to samo mali dio atesta Raybaudi do kojih sam u kratkom vremenu za potrebe ovoga članka mogao doći. Jednom mi je jedan stari filatelist rekao da marke u katalogu imaju visoke vrijednosti kako bi između ostalih i atestatori lijepo zaradili. Ne bih išao tako daleko ali nije jasno zašto se i nakon toliko ustanovljenih originalnih maraka ustraje u priči o samo nekoliko komada ovih maraka. U svakom slučaju preporučujem oprez pri kupovini i ne plaćanje nerazumno visoke cijene.

Ivan Martinaš, dipl. ing.