Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

nedjelja, 10. veljače 2008.

Talijanska marka posvećena Rijeci

FDCmilano    MCtrieste

Spoj politike i trgovačke špekulacije nikada nije pogodovao filateliji. Upravo to se dogodilo prigodnoj talijanskoj poštanskoj marci posvećenoj Rijeci. Niti nakon ponovljenoga izdanja marke u prosincu 2007. godine nitko nije zadovoljan ovom markom. U Hrvatskoj je nezadovoljstvo uglavnom političko dok u Italiji filatelisti plaćaju visoku cijenu talijanske politike izdavanja poštanskih maraka koje je gotovo uvijek išla na ruku zahtjevima esula. Krenimo redom.

MILANOO marci posvećenoj Rijeci  i njenom grafičkom rješenju se u Hrvatskoj počelo govoriti u ljeto 2007. godine. Planirano je da marka bude izdana 30. listopada 2007. Na marci je prikazana Guvernerova palača u Rijeci, povrh nje stoji natpis FIUME – TERRA ORIENTALE GIÁ ITALIANA, u prijevodu na hrvatski: Rijeka – istočna zemlja koja je nakada bila talijanska. Upravo je nezadovoljstvo tim natpisom pokrenulo hrvatsku diplomaciju da zatraži od talijanske vlade obustavu izdanja i distribuciju marke. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je preko ambasade u Rimu prosvjedovalo talijanskoj vladi. Procjena talijanske vlade, odnosno njenog ministarsta za komunikacije  je bila da izdavanje marke treba odgoditi dok se za to ne steknu povoljniji uvjeti. Neslužbeno, čekalo se da u Hrvatskoj prođu parlamnetari izbori. Talijanski ministar za komunikacije je na nalog ministra vanjskih poslova odgodio izdavanje marke ali to je napravio u najgori mogući trenutak po filateliste. Naime, talijanske pošte su marku dobile dan prije, u ponedjeljak 29. listopada kako bi ju mogle 30. listopada početi prodavati. Zabrana izdavanja i distribucije marke dostavljena je svim poštama do otvaranja u utorak 30. listopada. Dakle, pošte su dobile marku koju po nalogu ministra za komunikacije nisu smjele prodavati niti poštanski upotrebiti.TRIESTE

            Tu se otvorio prostor za špekulacije i počela je gramziva utrka za markom. Iako se prvi dan marka na on-line aukcijama prodavala za preko 1000 eura za četverac ubrzo se vidjelo da je velika količina maraka usprkos zabrani uspjela naći put do trgovaca. Veliki poštanski uredi su se uglavnom držali zabrane ali nije bilo mogće kontrolirati male pošte. U Italiji postoji preko 14.000 poštanskih ureda. Legitimnost za nerealno podizanje cijene marci nominalne vrijednost 65 centa trgovci su našli u činjenici da se prvi dan sve pošte nisu snašle pa su neke iz neznanja prodavale i poštanski upotrebile određenu količinu maraka. Kako bi se dodatno motiviralo filateliste na skupu kupovinu, marka Rijeke je uspoređivana s neizdanom poštanskom markom iz 1961. godine popularnog naziva Gronchi rosa. Radi se o marci svijetloljubičaste boje iz niza maraka izdanim povodom posjeta talijanskog predsjednika Giovannia Gronchia južnoj Americi na kojoj su pogrešno ucrtane granice Perua. Zbog protesta peruanske vlade marka je nakon samo 3 dana povučena iz opticaja a umjesto nje je tiskana marka tamnoljubičaste boje s ispravljenim granicama. 1961_Gronchi_rosaOva usporedba ni približno ne odgovara istini jer marka Rijeke nije službeno izdana 30. listopada iako su već prvi tjedan poduzetnini trgovci došli u posjed i po nekoliko desetaka araka marke. Napravljene su na stotine filatelističkih pisama s ovom markom. Išlo se toliko u krajnost da neka pisma imaju i dolazne žigove na poleđini. Sve kako bi se legalizirala pljačka filatelista.

            Nakon odgode izdanja marke brzo se definirao novi datum izdavanja i to 10. prosinca 2007. godine. Neki su mislili da neće biti izdana ista marka, već nova s izmjenjenim natpisom ali talijanska pošta nikada nije tvrdila da će izdati novu, izmjenjenu marku. U vremenu od 30. listopada do 10. prosinca su napravljene dodatne tisuće poštanskih objekata, raznih datuma i poštanskih ureda. Zanimljivo je kako u 21. stoljeću nije bio neki problem to napraviti na poštama u jednoj sređenoj zapadnoeuropskoj državi.

            Marka je na posljetku izdana 10. prosinca kako je i najavljivano ali bez uobičajenog protokola talijanske pošte. Ukupna naklada marke je 3,5 miliona. Uz marku izdane su dvije maksimum karte s žigovima Prvog dana pošte Milano i Trst, FDC pošte Milano, filatelistička kartica (tessere) te prigodni tekst predsjednika „Slobodne općine Rijeka u egzilu“ Guida Brazzodura. Marka je prezentirana u milanskom press centru uz nazočnost ezula, gradonačelnika Milana i desno orjentiranih talijanskih parlamentaraca. Žigovi prvog dana su Milano i Trst i oni su jedini koji su doživjeli promjenu. Datum na njima je ispravljen u 10. prosinac 2007. 1919Razlog zašto je datum izdavanja trebao biti 30. listopad nalazimo u tekstu  Guida Brazzodura. U njemu on veliča taj datum kao dan kada je Rijeka referendumski odlučila biti talijanska. Stvarna povijesna činjenica je da je 30. listopada 1918. godine Talijansko nacionalno vijeće iz Rijeke po završetku Prvog svjetskog rata donijelo Proglas o ujedinjenju s Italijom. Nije bilo referenduma. Isti datum veličaju riječke prigodne poštanske marke izdane 18. svibnja 1919. godine s motivima Rimske vučice, Venecijanske galije i katedrale Sv. Marka u Veneciji.

            Iako se radi o talijanskoj poštanskoj marci ona se itakako tiče hrvatske filatelije pa se na vrijeme trebamo odrediti prema njoj. Neću ulaziti u političku pozadinu a s filatelističke strane marka u razdoblju od 30. listopada do 10. prosinca nije smjela biti prodavana niti poštanski upotrebljena. Stoga brojna pisma nastala u tom periodu smatram samo filatelističkim proizvodom čiji je cilj prodaja nepostojeće priče. Iako je moguće da je prvi dan dio pošta iz neznanja poštanski upotrebio marku, te poštanske objekte je nemoguće razlikovati od velike količine onih filatelistički napravljenih s istim datumom. Kako dodatna opasnost, pojavili su se falsifikati marke, žigova nekih pošta i pisama, tako da su neki našli dodatan izvor zarade i u atestiranju poštanskih objekata. Talijanski izlagački i ocjenjivački stručnjaci su već ništavnim proglasili sve poštanske objekte s ovom markom nastale prije 10. prosinca.

1954_25Na kraju treba reći da ovo nije prvi slučaj da se talijanske marke bave hrvatskim prostorom. Posljednje tri godine 10. veljače izdaju se marke na temu egzodusa Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Poseban slučaj su marke izdane 25. veljače 1954. godine. Radi se o markam izdanim povodom televizije u Italiji. U nizu su dvije marke s istim motivom. Na marci je TV prijemnik na kojem je karta Italije. Na toj karti je Italiji pripojena i Istra. Jugoslavenska je vlada u to vrijeme prosvjedovala ali ništa nije postigla. Marke su izdane ali je zanimljivo da u Jugoslaviju nisu propuštane pošiljke iz Italije koje su na sebi imale ove marke.

O talijanskoj marci posvećenoj Rijeci sam pravovremeno izveštavao na hrvatskom filatelističkom forumu pa se nadam da hrvatski filatelisti nisu novčano stradali u cijeloj ovoj priči. Naime marka se od 10. prosinca 2007. godine može kupiti po nominalnoj cijeni u talijanskim poštama. Kako sam na početku rekao, s markom na kraju nitko nije zadovoljan. Niti ezuli zbog odgođenog izdavanja marke, niti filatelisti, niti diplomacija. Možda tek poneki trgovac koji je uspio skupo prodati određenu količinu maraka naivnim filatelistima.

Ivan Martinaš, dipl. ing.