Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

─Źetvrtak, 26. studeni 2009.

60 godina Rije─Źkog filatelisti─Źkog dru┼ítva Rijeka

prospektNastavljaju─çi tradiciju organizirane filatelije izmedju dva Svjetska rata u Rijeci – Circolo filatelico Fiumano te Su┼íaku – Filatelisti─Źki klub u Su┼íaku, Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo Rijeka osnovano je u jedinstvenoj  Rijeci na dan 30. srpnja 1949. godine pod nazivom Podru┼żnica Filatelisti─Źkog saveza Hrvatske u Rijeci.

          Osniva─Źka skup┼ítina odr┼żana je u prostorijama tada┼ínje Narodne fronte  II. rajona u Ulici (Trg) Verdi 6. Nazo─Źno je bilo osobno 14 filatelista te jedan putem punomo─çi. Imena tih osniva─Źa Dru┼ítva, s nadom da ne─çe biti zaboravljena, navodimo prema abecednom redu: Gal Dragutin, Golubovi─ç ┼Żivko, Kne┼żevi─ç Ivan, dr. Korlevi─ç Milivoj, Kresnik Jaroslav, O┼żura Anton, mg.ph. Pastor─Źi─ç Kvirin, Rapotec Franjo, kapetan Storff Dra┼żen, Tepavac Savojko, Ternovec Boleslav, Turina Ante i kapetan Turina Nikola te po punomo─çi izdanoj Golubovi─ç ┼Żivku kapetan Volari─ç ┼Żeljko. Od nazo─Źnih gostiju isti─Źemo predstavnike Filatelisti─Źkog saveza Hrvatske tajnika prof. Jakova Martaka te Po┼íte Rijeka upravitelja Franje Kolera. Za prvog predsjednika Dru┼ítva izabran je aklamacijom prof. Milivoj Korlevi─ç, upravitelj Dr┼żavne arhive u Rijeci.

          Prvu filatelisti─Źku izlo┼żbu Dru┼ítvo je organiziralo u razdoblju od 25. studenog do 3. prosinca 1950. u Rijeci. Izlo┼żba je bila postavljena u prostoru Narodne ─Źitaonice na Korzu, uz u─Źe┼í─çe 32 izlagatelja iz Rijeke, Opatije, Crikvenice, Novog (Vinodolskog) i Delnica. Za vrijeme trajanja izlo┼żbe u uporabi je bio i prvi prigodni ┼żig izradjen od strane Dru┼ítva, a prema nacrtu Alberta Stockbauera iz Ljubljane. Sljede─çe 1951. godine Dru┼ítvo po prvi put gostuje na jednoj filatelisti─Źkoj izlo┼żbi izvan Rijeke. Bilo je to na I. Zemaljskoj filatelisti─Źkoj izlo┼żbi u Zagrebu, postavljenoj u prostoru tada┼ínjeg Zagreba─Źkog velesajma u Savskoj ulici, na kojoj je Dru┼ívo predstavljao Vladimir Mom─Źilovi─ç s izlo┼íkom Fiume 1918.-1924. godine. Od tih po─Źetnih koraka od Rijeke do Zagreba, pored sudjelovanja na svim zna─Źajnijim doma─çim filatelisti─Źkim izlo┼żbama natjecateljskog ili prigodnog nenatjecateljskog  karaktera , dana┼ínji ─Źlanovi Dru┼ítva aktivno i nadasve uspje┼íno prenose ime Dru┼ítva i na┼íe domovine i diljem cijelog ÔÇ×filatelisti─Źkog svijeta, sudjeluju─çi na svim zna─Źajnijim svjetskim filatelisti─Źkim smotrama, odakle se vra─çaju i s odli─Źjima najve─çeg zna─Źaja.

          Prva filatelisti─Źka izlo┼żba u organizaciji Dru┼ítva u suverenoj Republici Hrvatskoj odr┼żana je u Rijeci 1996. godine u prostoru Filodrammatice na Korzu pod nazivom Hrvatske po┼ítanske marke. Postavom je bio obuhva─çen po prvi put u Rijeci cjelokupni opus hrvatskih po┼ítanskih maraka u razdobljima njene po┼ítanske odnosno dr┼żavne suverenosti: Dr┼żava Slovenaca, Hrvata i Srba (1918.-1919.), Nezavisna Dr┼żava Hrvatska (1941.-1945.) i Republika Hrvatska (1991.-1995.). Povodom 50. obljetnice utemeljenja Dru┼ítvo je 1999. godine, organiziralo u suradnji s Muzejom grada Rijeke jubilarnu filatelisti─Źku izlo┼żbu nenatjecateljskog karaktera,  na kojoj je iz filatelisti─Źkog fundusa Muzeja prezentirana zbirka po┼ítanskih maraka Rijeka – Fiume iz njenog najburnijeg  povijesnog razdoblja od 1918. do 1924. godine. Do ovogodi┼ínje jubilarne filatelisti─Źke izlo┼żbe povodom 60. obljetnice utemeljenja Dru┼ítvo je samostalno i putem svojih ─Źlanova ili u suradnji s drugim organizatorima organiziralo ukupno 45 filatelisti─Źkih izlo┼żbi. Izlo┼żbe su organizirane prete┼żito u Rijeci i Opatiji te njihovoj okolici ali i na otocima Lo┼íinju, Krku i Rabu. Postavljanje izlo┼żbi u regionalnim turisti─Źkim sredi┼ítima imalo je za cilj, pored promicanje filatelije i oboga─çivanje postoje─çe turisti─Źke ponude, ┼íto je sa zadovoljstvom prihva─çano od doma─çih i stranih gostiju.

          Zna─Źajna filatelisti─Źka aktivnost Dru┼ítva bila je i izdavanje prigodnih omotnica , predmet sabiranja ve─çeg broja filatelista. Iako su ta izdanja u dugogodi┼ínjoj retrospektivi imala ponekad i nagla┼íene politi─Źke i ideolo┼íke naznake primjerene vremenu svog nastanka i dru┼ítvenog okru┼żenja u kojemu je Dru┼ítvo djelovalo, one su ipak ponajprije izraz ─Źlanova Dru┼ítva za ovjekovje─Źenjem prigodnih povijesnih , kulturnih, umjetni─Źkih, ┼íportskih, gospodarskih i drugih dru┼ítvenih dogadjanja u Rijeci pa i ┼íire. Prva prigodna omotnica izdana je prigodom spomenute prve po redu filatelisti─Źke izlo┼żbe Dru┼ítva, a tiskana je u danas nezamislivoj nakladi od ukupno 4000 primjeraka.

          Do dana┼ínjih slavljeni─Źkih omotnica prigodom 60. obljetnice utemeljenja i dodjele priznanja ÔÇ×Grb Grada Rijeke Dru┼ítvo je izdalo ukupno 139 prigodnih omotnica, maksimum karata i dotisaka na po┼ítanskim cjelinama. Stru─Źno obradjen pregled svih tih prigodnih objekata  i ┼żigova, za sada na┼żalost samo onih izdanih u Republici Hrvatskoj od 1991. do zaklju─Źno 2008.godine, Dru┼ítvo je publiciralo u zasebnoj ediciji, autora predsjednika Dru┼ítva Boruta-Borje Kopanija.

          Po─Źetak publicisti─Źke djelatnosti Dru┼ítva vezan je za obilje┼żavanje 10. obljetnice oslobodjenja Rijeke i Istre, prigodom koje je u Rijeci 1955. godine organizirana druga po redu filatelisti─Źka izlo┼żba. Tim povodom Dru┼ítvo je izdalo manju stru─Źnu ediciju pod nazivom Rijeka i Istra na markama, autora dugogodi┼ínjeg tajnika Dru┼ítva Du┼íana Kirin─Źi─ça.

          U sklopu programa XII. Jadranskih filatelisti─Źkih susreta, koji su od njihova prvijenca 1972. godine  u Puli odr┼żane po prvi put u Rijeci 2006. godine kao dvanaeste po redu , tiskano je u ediciji Priru─Źnici Hrvatskog filatelisti─Źkog saveza pod brojem XVI. kapitalno djelo rije─Źke filatelisti─Źke literature Po┼ítanske marke Rijeke, Fiume 1918.-1924., autora ─Źlana Dru┼ítva Ivana Martina┼ía.

          Prvobitni naziv Podru┼żnica Filatelisti─Źkog saveza Hrvatske u Rijeci promijenjen je 1954. godine u naziv Filatelisti─Źko dru┼ítvo Rijeka, kojeg Dru┼ítvo nosi sve do 1995.godine. Te godine Dru┼ítvo mijenja naziv u Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo – Rijeka, da bi od 1997. godine bilo upisano u novoosnovani ┼żupanijski Registar udruga pod dana┼ínjim nazivom Rije─Źko filatelisti─Źko dru┼ítvo Rijeka.

          Posljednjih godina u Dru┼ítvu djeluje i interna sekcija numizmati─Źara, koja svojim aktivnostima na okupljanju i educiranju ─Źlanstva te ┼íirem promicanju numizmatike, doprinosi zna─Źaju i ugledu Dru┼ítva kao jedne  sveobuhvatnije dru┼ítveno anga┼żirane kolekcionarske sredine.

Miroslav Radovanovi─ç, dipl.oecc.