Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

subota, 6. o┼żujak 2010.

Falsifikati pretisaka na rije─Źkim markama

─Źlanak objavljen na 2. kongresu sudskih vje┼ítaka u Opatiji 6.o┼żujka 2010.

Uvod

   Rije─Źke po┼ítanske marke, koje su kao slu┼żbeno sredstvo pla─çanja po┼ítanskih usluga izdavane od 1918. do 1924. godine, su jedne od naj─Źe┼í─çe falsificiranih po┼ítanskih maraka u svijetu. Nakon pregleda vrlo velike koli─Źine originalnih i falsificiranih maraka svih izdanja rije─Źkih maraka pokazalo se da je najte┼że utvrditi autenti─Źnost i originalnost prvih rije─Źkih maraka. Prve rije─Źke marke su nastale tako da su se na do tada va┼że─çe ma─Ĺarske po┼ítanske marke otisnuli crni pretisci FIUME. Zbog relativno jednostavnog i dostupnog na─Źina pretiskivanja, vrlo je velika koli─Źina falsificiranih pretisaka.

 

Povijesna i filatelisti─Źka situacija u Rijeci nakon Prvog svjetskog rata

   Svr┼íetkom Prvoga svjetskog rata i raspadom Austro-Ugarske, krajem 1918.g., po─Źela su prekrajanja granica nekada┼ínjih velikih carstava. slika Londonski ugovorItalija je na po─Źetku rata bila na strani Centralnih sila, ali je 25. svibnja 1915. g. pre┼íla na stranu Saveznika u skladu s potpisanim tajnim Londonskim sporazumom od 26. travnja 1915. g. Tim sporazumom je Italiji, u slu─Źaju pobjede, obe─çano pro┼íirenje na isto─Źnu obalu Jadrana. Trebala je dobiti ─Źitavu Istru do Kvarnera i pokrajinu Dalmaciju, ali ne i Rijeku. ─îlankom 5. predvi─Ĺeno je da se Hrvatskoj ostavi obala od Voloskog do sjeverne dalmatinske granice. Kada se u Italiji saznalo za sadr┼żaj tog pakta, zapo─Źeta je propaganda za pripojenjem ostatka, prvenstveno Rijeke, Italiji. Rje┼íavanje Rije─Źkog pitanja izme─Ĺu Italije i Jugoslavije protegnulo se sve do 1924. godine, kada je Rijeka pripojena Kraljevini Italiji. U tome vremenu (1918.-1924.) Rijeka je imala svoj novac i izdavala je po┼ítanske marke. Danas se te po┼ítanske marke nalaze u svim svjetskim filatelisti─Źkim katalozima kao izdvojena cjelina pod nazivom Fiume. Zbog male naklade, te marke su prili─Źno rijetke i tra┼żene.

   U razdoblju od 1918. g. do 1924. g. izdano je ukupno 288 razli─Źitih maraka, s mnogim podvrstama i tipolo┼íkim podjelama. Marke Rijeke su od po─Źetka, zbog male naklade, privla─Źile filateliste iz cijeloga svijeta. Na rije─Źke po┼ítanske ─Źinovnike, filateliste i druge vr┼íen je velik pritisak glede nabave novih rije─Źkih po┼ítanskih maraka. Najve─çi problem u svezi s tim markama su njihovi brojni falsifikati. Falsificirane su ─Źak i njihove najmanje vrijednosti. Lo┼ía ekonomska situacija u Rijeci krajem 1918.g. potaknula je mnoge k falsificiranju. Veliki broj falsifikata je nastao upravo u razdoblju nastajanja originala, pa se starost filatelisti─Źkih zbirki ne mo┼że uzeti za prihvatljivu metoda u procjenjivanju originalnosti maraka.

 

 Pretisak FIUME na ma─Ĺarskim po┼ítanskim markama iz 1918. godine

   Prema nalogu Talijanskog nacionalnog vije─ça, koje pod Savezni─Źkom upravom preuzima svu vlast u Rijeci od 18. studenog 1918. g., pretiskivane su ma─Ĺarske po┼ítanske marke crnim pretiskom FIUME od 3. do 23. prosinca 1918. g. Kompletni arci su pretiskivani strojnim pretiskom od 3. do 5. prosinca 1918. g. u rije─Źkoj tiskari Urania, u vlasni┼ítvu Wadasza i Caravanicha, a u tiskari Adolf Kirchhofer & Co. su se pretiskivali djelomi─Źni arci, kao i pojedina─Źne marke, ru─Źnim pretiskom. To je ra─Ĺeno 6., 16., 20. i 23. prosinca 1918. g. pretiskom sastavljenim od metalnih tipografskih slova. Mala koli─Źina maraka je pretiskana strojnim pretiskom 23. prosinca 1918. g. u rije─Źkoj tiskari Adolf Kirchhofer&Co.

    Danas se razlikuju dvije osnovne vrste strojnih pretisaka

2-S1     2-S2

   i ┼íest vrsta ru─Źnih pretisaka.

2-R1     2-R2

2-R3     2-R4

2-R5     2-R6

   Kod ru─Źnih pretisaka su brojne podvrste. Mnogi pretisci variraju u boji pretiska, tako da postoje pretisci od tamno sive do izrazito crne boje. Budu─çi da se kli┼íej nije prao, pretisci na─Źinjeni zadnjih dana su izrazito neuredni. Naklada pojedinih pretisaka je vrlo razli─Źita. Pretiskivane su na po┼ítama zate─Źene ma─Ĺarske po┼ítanske marke pa je naklada pojedinih pretiska bila od 30 do 90.000 komada. Sve to ote┼żava utvr─Ĺivanje originalnosti samo uspore─Ĺivanjem.

   Nadalje, problem kod utvr─Ĺivanja originalnosti je i vrlo velik broj falsifikata. Prema do sada pregledanim markama, smatra se da je danas na filatelisti─Źkom tr┼żi┼ítu odnos broja falsificiranih prema onome originalnih maraka 1:5, a mo┼żda i vi┼íe. Vrste i podvrste kod falsifikata pretisaka su brojne, tako da do danas jo┼í nije napravljena niti objavljena njihova sistematizacija. Mi┼íljenja autora je da postoji najmanje pedesetak vrsta falsifikata FIUME pretisaka. Svi falsifikati pretisaka su nastali na ┼ítetu filatelista.

   Ukupnoj zbrci doprinosi i ve─çi broj nestru─Źno napravljenih vje┼íta─Źenja – atesta, stoga zbog nedovoljno stru─Źnog i povr┼ínog ispitivanja dijela samozvanih ispitiva─Źa, postoje i falsifikati koji na sebi imaju oznaku (puncu) originalnosti.

 

 Mikroraman-spekroskopija pri utvr─Ĺivanju falsifikata pretisaka FIUME

   Zbog svega navedenoga, za utvr─Ĺivanje originalnosti pretisaka FIUME, potrebno je rabiti egzaktne, pored komparativne dokazne metode. Mikroraman-spektroskopija je vrlo precizna i pouzdana metoda kod utvr─Ĺivanja razlika izme─Ĺu originalnih i falsificiranih otisaka na papirnatoj podlozi (po┼ítanske marke, papirni novac, dokumenti i sl.). Ona u kombinaciji s  spektroskopijom karakteristi─Źnog rendgenskog zra─Źenja (XRF) daje detaljne informacije o vrsti tinte koja je kori┼ítena za pretiskivanje maraka.

 

 Postupak ispitivanja

   Analizirane su tri osnovne grupe pretisaka FIUME.

1

1. Ma─Ĺarske po┼ítanske marke izdanja Karlo i Zita, te ┼żeteoci s pretiskom. Osnovne marke  su crvene boje.

 1.1  – Falsificirani pretisak

 1.2  – Originalni strojni pretisak

 1.3  – Originalni ┼íesti tip ru─Źnog pretiska

 

2

2. Ma─Ĺarske porto marke s pretiskom FIUME. Osnovne marke su zelene s crvenim slovima

 2.1  – Falsificirani pretisak

 2.2  – Originalni strojni pretisak

 2.3  – Originalni tre─çi tip ru─Źnog pretiska

 

3

3. Ma─Ĺarske po┼ítanske marke iz niza ┼żeteoci s pretiskom FIUME. Osnovne marke su zelenoplave boje.

 3.1  – Falsificirani pretisak

 3.2  – Falsificirani pretisak, a po┼ítanski ┼żig na marci je originalan

   U ispitivanju su kori┼ítene obje prije navedene metode, spektroskopija karakteristi─Źnog rendgenskog zra─Źenja i mikroraman-spekroskopija. Obje metode su  ne razaraju─çe, pa je mogu─çe ponoviti veliki broj ispitivanja bez o┼íte─çenja maraka. Svaka marka je ispitana na nekoliko mjesta. Ispitana je tinta kori┼ítena za tisak osnovne marke i boja za pretisak.

 

Rezultati ispitivanja

  Ispitivanja mikroraman-spekroskopijom

U svim slu─Źajevima Raman-spektri slova pretiska FIUME pokazuju prisutnost amorfnog ugljika s dva karakteristi─Źna podru─Źja na 1600 cm-1 i 1315 cm-1.

Originalni pretisci 1.2, 1.3, 2.2 i 2.3 pored amorfnog ugljika pokazuju i prisutnost prusko plave boje koja ima prepoznatljive vrhove oko 2154 cm-1 i 2090 cm-1.

Po┼ítanske marke iz grupe 1 sadr┼że azo-pigmente, a marke iz grupe 3 indigo.

Po┼ítanske marke iz grupe 2 pokazuju prisutnost ultramarin plave i prusko plave boje, olova (II) PbCrO4 i barij-sulfata. Kombinacija plavog i ┼żutog (PbCrO4) pigmenta daje ovim markama zelenu boju. Crveni broj na marci 2.1 sadr┼żi svijetlo crveni -benzin C24H16Cl3N3O2, na marci 2.2 cinober HgS, a na marci 2.3 crvenu Hansa boju.

slika azo-pigment

 

Ispitivanja spekroskopijom karakteristi─Źnog rendgenskog zra─Źenja

Kod maraka s originalnim pretiskom FIUME je kao glavni element prona─Ĺeno olovo (Pb), a na strojnom pretisku pored olova i ┼żiva (Hg).

Na falsificiranim pretiscima nije prona─Ĺeno niti olovo niti ┼żiva.

slika ┼żiva i olovo

   Zaklju─Źak ispitivanja je da su originalni pretisci otisnuti tintom koja sadr┼żi amorfni ugljik, bez razlike u sastavu izme─Ĺu strojnih i ru─Źnih pretisaka. Falsifikati pretisaka sadr┼że amorfni ugljik i prusko plavu boju. Za same marke nije bilo dvojbe u originalnost, koja je prije utvr─Ĺena drugim metodama, ali je ovim metodama dodatno utvr─Ĺeno da su sve marke tiskane u istoj tiskari.

   Najzanimljivije je to da je u tinti za crvena slova porto maraka (koje su tiskane 1915. godine) zabilje┼żena prisutnost -benzina, koji je u upotrebi tek od 1938. godine. Tako─Ĺer, zanimljivo je da marka 2.3 u Raman-spektru pokazuje jednu liniju na 616 cm-1. slika 616Ona je bila predmetom rasprave, jer se mo┼że pripisati ┼żeljeznoj boji. No prevladalo je mi┼íljenje, po┼íto su sve boje koje su se koristile za ove marke na bazi ugljika, da je ova linija kao i trag -benzina vjerojatno ostak neke teku─çine u kojoj je marka bila tretirana kroz svoju filatelisti─Źku povijest. Poznato je da jo┼í i danas mnogi filatelisti za otkrivanje vodoznaka koriste benzin ili sli─Źnu teku─çinu. slika vodoznakNije slu─Źajno da je ova nepravilnost zabilje┼żena na porto markama jer jedino one imaju razli─Źite vodoznake u razli─Źitim izdanjima. Danas znamo da su razli─Źiti vodoznaci samo na porto-markama Fiume s crnim brojkama ali mogu─çe je da je netko u pro┼ílosti, dok nije bilo tog saznanja, vr┼íio ispitivanja i na markama s crvenim brojkama.

 

Zaklju─Źak

   Zbog velikoga broja falsifikata pretisaka FIUME na ma─Ĺarskim po┼ítanskim markama, njihove jednostavne izrade i velike sli─Źnosti s originalima, komparativna dokazna metode nije dovoljna kod utvr─Ĺivanja njihove mo┼żebitne originalnosti. Mikroraman-spekroskopija u kombinaciji s spektroskopijom karakteristi─Źnog rendgenskog zra─Źenja, daje pouzdane i to─Źne zna─Źajke tinte kori┼ítene za pretiskivanje maraka. Na┼żalost, trenutno ova metoda zahtjeva sofiticirane i skupe ure─Ĺaje koji se nalaze samo u ve─çim istra┼żiva─Źkim centrima poput, primjerice, Sveu─Źili┼íta u Firenci.

 

Literatura

Ciullo, C.: Fiume – Sintesi Prefilatelico e Storico-Postale, CEI, Milano, 2007

Brom, M.: Fiume – 34 Filatelisti─Źke priru─Źky, Praha, 1992

Dehn, R. A.: The Stamps and Postal History of Fiume 1600-1924, Norwich, 1998

D.┼á.: Iz filatelisti─Źke povijesti grada Rijeke, Filatelija 4/1947, str.53.-56.

I. Jelovica Badovinac, et al., Nucl. Instr. and Meth. A (2009), doi: 10.1016/j. nima. 2009.10.174

Martinaš, I.: Poštanske marke Rijeke, Fiume 1918.-1924., Obol, Zagreb, 2006.

Oliva, G.: Razionale catalogazione dei francobolli di Fiume, La rivista filatelica d'Italia, Genova, broj(1956) str.6.-15.

Sirsen, G.: Fiume terra d'Italia, Storia Postale, Filatelica e Numismatica della Citt┼Ľ del Quarnero, Circolo Filatelico-Numismatico, Montagnana, 1995

Ivan Martinaš, mag.ing.aedif.