Rijecko filatelisticko drustvo "Rijeka"

petak, 22. srpanj 2011.

Zoran R. Bošković
atestator SF Srbije

NELOGIČNOSTI I GREŠKE U MICHEL KATALOGU ZA PODRUČJE REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA

─Źlanak je objavljen u listu Filaberza i Sudost-Philatelie, Nr.115, Mai 2011

          Uo─Źeno je niz propusta (gre┼íke) i nelogi─Źnosti u katalogizaciji podoblasti Krajina (Kroatien Lokalausgaben) u katalogu Michel  (Europa 3) te kao filatelista od 1970. godine smatram da treba da uka┼żem na njih. Prva nelogi─Źnost je kod serije Michel 6-11 sa niskom procenom vrednosti od samo 100.- evra ┼íto je konstantno ispod tr┼żi┼íne cene koju je potrebno izdvojiti za ovu seriju. Ve─ç nekoliko godina minimalna prodajna cena za najjeftiniju varijantu serije je od 150-175 evra. Katalo┼íka procena bi dakle morala biti ─Źak vi┼íestruko ve─ça od do sada navedene.

Slika 1 - MiNr.9A

Slika 1. Michel Nr. 9A z.─Ź.13 1/4


Druga nelogi─Źnost je pomanjkanje hrabrosti da se marka Michel 9A vrednuje. Njena cena na tr┼żi┼ítu je du┼żi niz godina oko 800.- evra. Napominjem da je do danas prona─Ĺeno samo 50 primeraka (neponi┼ítenih) od ove marke (Slika 1.).

          Najve─ça nelogi─Źnost je kod procene vrednosti za Michel br. 11II A i C. Ako je ve─ç neko u Michelu ustanovio odnos varijanti  A i C kod pretiska tipa I marke Michel br 11 kao 2 : 250 onda bi i kod varijanti 11 II A i C odnos morao biti (ne 20 : 65 kako pi┼íe ve─ç dve godine u katalogu) nego recimo 20 : 2000. Podse─çam da je broj sa─Źuvanih neponi┼ítenih maraka Michel 11 IIC samo 30 komada. Maraka Michel br. 11 I C ima sa─Źuvanih preko 300 komada neponi┼ítenih. Navedeni tip II pretiska nalazi se u VI horizontalnom redu od 51-60. pozicije. Pretisak tip II marke Michel br 11 je dakle 10 puta re─Ĺi, a varijanta C je vi┼íe desetina puta re─Ĺa, pa je o─Źigledan propust u vrednovanju ova dva tipa (Slika 2. - obi─Źno z.─Ź. 13 1/4 i re─Ĺe zup─Źanje 12 1/2. s dva tipa pretiska).

          Treba navesti u Katalogu da postoje sve marke falsifikovane u oba zup─Źanja. Atest za seriju ili marke drugog zup─Źanja je obavezan. Odgovorno tvrdim da su sve marke izdanja Michel br 6-11 bile u po┼ítanskom prometu na teritoriji zapadnog dela Krajine do kraja avgusta meseca 1993. godine za ┼íta postoje verodostojni dokazi (pisma) koje kao ovla┼í─çeni atestator koristim u svom radu.

Slika 2 - MiNr.11A i 11C

Zup─Źanje 13 1/4                              Slika 2.                         Zup─Źanje 12 1/2

          Kod Michel br. 17 pi┼íe pogre┼ína vrednost od 5000 dinara u vreme izdavanja, a treba 450.- dinara. Marka Michel br. 17 va┼żila je samo u isto─Źnom delu Krajine i to do 1. marta 1997. godine. Ostale marke Michel br. 18-20 va┼że samo u isto─Źnom delu do 1. januara 1994. godine. Tira┼ż serije iznosi ovako: Michel 17 -100.000, ostale Michel 18-20 po 20.000 komada. Treba napomenuti da postoje falsifikati pretiska kod marke Michel br. 17.

Slika 3 - MiNr.21

Slika 3. Michel Nr. 21

 

         Marka Michel br. 21 sa pretiskom (denominovano ÔÇ×d) nastala je istim originalnim kli┼íeom kao i ostale marke Michel br.17-20. Njen utvr─Ĺeni tira┼ż je 3.600 primeraka. Shodno ovome treba joj dati i odgovaraju─çu cenu, me─Ĺutim samo za ne┼żigosan primerak jer se marka naknadno pojavila na tr┼żi┼ítu tako da je u po┼ítanskom prometu nikad nije bilo. Gre┼íka je ┼íto u Michel katalogu za marke Michel br.16 i 21 nema slika. (?) Marka sa pretiskom Michel broj 21 postoji i kao falsifikat. Atest je  neophodan.

          Za marku Michel br. 22 pogre┼íno je navedeno da je u pitanju marka za preporuku (Einschreibemarke), jer u pitanju je samo marka za uslugu preporu─Źenog rukovanja R , (Einschreibezuschlag marke), dok se samo pismo posebno frankiralo. Stoga treba staviti vrednost od 23.600 u vreme izdavanja  jer pi┼íe pogre┼íno 36.100 dinara. Marka u zapadnom delu Krajine va┼żi do avgusta 1995., a u isto─Źnom delu  va┼żi do 1. marta 1997. godine.

          Kod prigodne marke Michel 61 Olimpijada treba navesti postojanje dve ┼ítampe od po 16.000 komada. Prva ┼ítampa je sa pogre┼ínom cifrom  u engleskom tekstu ÔÇ×10 godina Olimpijskih igara na randu iznad pozicije 3 i praznim random (ispod pozicije 8). Druga ┼ítampa donosi ispravnu godinu (100 godina ...) u tekstu, a na randu ispod pozicije 8 dodati su olimpijski krugovi. Razlike kod maraka I i II ┼ítampe su uo─Źljive. Marke I ┼ítampe su re─Ĺe, kori┼í─çene su za izradu FDC koverata i CM karata.

Slika 4 - two printings

Slika 4.  Razlike dvije ┼ítampe

          Za marku Michel br. 71 pogre┼íno je navedeno da je u pitanju marka za unutra┼ínje standardno pismo (Inlands-Standardbriefe), jer u pitanju je ponovo marka za uslugu preporu─Źenog rukovanja (Einschreibezuschlag marke), kakva je bila i osnovna marka Michel br.22. Zato nema nove vrednosti u pretisku, jer i dalje va┼żi slovna oznaka R. Vrednost od 0.90 ND u vreme izdavanja je ispravno navedena za ovu vrstu usluge.

          Kod marke Michel br.72 treba razlikovati dva tipa pretiska: Za Prvi tip pretiska rastojanje izme─Ĺu prvog i drugog reda pretiska je 0.5 cm. Za Drugi tip pretiska rastojanje izme─Ĺu prvog i drugog reda pretiska je 0.3 cm. (Marke su u 9. horizontalnom nizu, od 81-90. pozicije.). Drugi tip pretiska marke Michel br 72  je dakle 10 puta re─Ĺi. Shodno tome treba ga pravilno proceniti. To naravno nije ura─Ĺeno u Michel katalogu. Kod Michel br.72 postoji varijanta originalnog pretiska crnom umesto crvenom bojom. Tira┼ż ove marke je samo 270 komada prvog tipa i 30 komada drugog tipa pretiska. Nakon ┼íto su uo─Źene jedan broj maraka Michel br.72 s crnim pretiskom upotrebljen je (od strane filatelista) u redovnom po┼ítanskom prometu. Ovo je bitno i manje je poznato sakuplja─Źima podru─Źja Krajine.

Slika 5 - MiNr.72F

Slika 5.  Prvo prikazivanje dva tipa pretiska kod ÔÇ×crne jedinice

          Marke Michel br.68-77 zvani─Źno su u po┼ítanskom prometu od 15. februara. kada su po prvi put upotrebljene. To je pravi Prvi Dan upotrebe (FDU). Ovo je vrlo bitno jer se u katalogu navodi FDC (iako samo sa ljubiteljskom cenom). Postoje falsifikati pretiska kod ovog izdanja i to Michel br. 70, 71 i 77 , dakle ne svih vrednosti.

          Marke Michel br.78-80 zvani─Źno su u po┼ítanskom prometu od 22. februara, kada su po prvi put upotrebljene. To je pravi Prvi Dan upotrebe (FDU). Ovo je vrlo bitno jer se u katalogu navodi  FDC (iako samo sa ljubiteljskom cenom).

          Jedna od nelogi─Źnosti je da u Michel katalogu nedostaju tira┼żi za sva izdanja iako su oni uglavnom poznati. Sve marke redovne i prigodne (osim naravno maraka sa pretiskom) postoje nezup─Źane ┼íto svakako treba da stoji u katalogu.

English version:  Inconsistencies and inaccuracies in the treatment of Republic of Krajina chapter in the Michel catalogue

Deutsch Version: Unstimmigkeiten und Ungenauigkeiten im Kapitel Republik Serbische Krajina (RSK) im Michel-Katalog